Sinds de uitbraak in december 2019 houdt het coronavirus de wereld in de ban. Hoewel Nederland lange tijd de dans ontsprong is het virus nu ook hier! Waar het in andere landen al geleid heeft tot sluitingen van winkels en kantoren valt dit in Nederland gelukkig nog allemaal mee. 

Uit berichtgeving van het Rode kruis blijkt dat mondkapjes niet de oplossing zijn om besmetting te voorkomen. In principe hoeven alleen hulpverleners, mantelzorgers en mensen met koorts of luchtwegproblemen een mondkapje te dragen, geeft het Rode Kruis aan. Verkeerd gebruik van mondkapjes kan het risico op besmetting zelfs vergroten. Bijvoorbeeld door de buitenkant van het kapje aan te raken na het dragen, of door een mondkapje meerdere malen te gebruiken.

Wat wel werkt is goede hygiëne, aldus het RIVM. De maatregelen zijn vergelijkbaar met die tijdens een griepepidemie. We geven 4 hygiënetips ter preventie van besmetting:

 

Tip 1: Handen goed wassen en drogen 
De allerbelangrijkste tip: zeer regelmatig de handen wassen met zeep. Was ze nu maar wat vaker, zeker na een niesbui of het snuiten van de neus. Dertig seconden wassen is al genoeg om het merendeel van de bacteriën te verwijderen. Vaak vergeten: de handen goed drogen is minstens net zo belangrijk. Maak de handen in 20 seconden goed droog met een papieren handdoekje en gooi dat daarna weg. SGS Schoonmaakdiensten plaats in no time zeep en/of tissue dispensers.   

 

Tip 2: Houd een flesje alcoholgel bij de hand
Geen gelegenheid om de handen te wassen? Desinfecterende handgel met alcohol is dan een goed alternatief. Een goede alcoholgel doodt 99,9 procent van de bacteriën op de handen, mits goed gebruikt. Stel elke medewerker een alcoholgel ter beschikking en plaats deze ook in de openbare ruimtes en/of toiletten. SGS Schoonmaakdiensten is uw partner op het vlak van higiëne!

 

Tip 3: Extra aandacht voor schone contactvlakken
Ten tijden van een epidemie is het belangrijk om extra te letten op schone contactvlakken. Dat zijn de kritische plekken waar de overdracht van ziekteverwekkers het vaakst plaatsvindt. Laat medewerkers toetsenborden, muizen en werkoppervlaktes extra goed schoon houden. SGS Schoonmaakdiensten kan voor u de lichtknoppen, deurknoppen, kranen en de leuning van de trap extra onder handen te nemen. Dit kan een (verdere) uitbraak voorkomen.

 

Tip 4: Ventileer de werkruimte goed
Laat eens wat vaker een frisse wind waaien door de kantoortuin, de werkplaats of elke andere binnenwerkplek. In een slecht geventileerde ruimte blijven o.a. virusdeeltjes namelijk in de lucht zweven. En die ademt iedereen vervolgens vrolijk weer in. Ventileren schoont de binnenlucht op!